Danish Somali Storytelling Academy (2015)

storytelling-cover

 

For english, see here.

Somaliere er en af de mest stigmatiserede befolkningsgrupper i Danmark. I Global Stories er vi interesserede i at få et mere nuanceret billede af somaliere og særligt i at høre flere somaliske stemmer i dansk kunst.

Den første weekend i marts afholdt Global Stories derfor et storytellingakademi på Scenekunstens Udviklingscenteri for syv unge upcoming dansk-somaliske kunstnere, der har lyst til at ytre sig i det danske kulturliv. Her blev de styrket i at udtrykke sig kunstnerisk og udvikle scenisk materiale. De kunne møde andre somaliske kunstnere og få professionel feedback på deres historiefortælling. Den amerikansk-somaliske spokenword-kunstner Abdi Phenomenal og den norsk-somaliske forfatterinde og debattør Amal Aden fortalte deres egne historier, om deres flugt fra borgerkrig og om de udfordringer, de har mødt, når de ville udtrykke sig kunstnerisk. Det inspirerede deltagerne til selv at begynde at fortælle deres historier: om borgerkrig, livet som flygtning i Danmark, mistede forældre og manglende fædre, humoristiske misforståelser mellem dansk og somalisk kultur og om kvinder med slør. Den danske dramatiker Christian Lollike lavede skriveworkshops med deltagerne og gav feedback på deres historiefortælling.

Somali Storytelling Workshop_10 Somali Storytelling Workshop_8 Somali Storytelling Workshop_6 Somali Storytelling Workshop_2


Fra Storytelling Akademi til I AM ALSO SOMALIA

Efter storytellingakademiet fortsatte fire af de syv deltagere arbejdet med deres tekster og modtog løbende feedback bl.a. fra Christian Lollike og Ditte Maria Bjerg. Det stod deltagerne frit for, hvilket eller hvilke sprog de ville udtrykke sig på. Dette forløb afsluttedes med en reading, den 20.juni, hvor teksterne blev præsenteret under CPH Stage på Københavns Musikteater. Udover de 4 unge somalieres tekster, præsenterede den dansk/somaliske musiker Bashir Billow sin musik. I øjeblikket vil det sceniske materiale blive udviklet yderligere og dele vil indgå i forestillingen I AM ALSO SOMALIA med premiere i februar 2017 i Sort/Hvid.

 

Vi præsenterer med fornøjelse nogle af de bærende kræfter i udviklingen af Storytelling Akademi: 

 

Camara

Camara Lundestad Joof, kreativ producent, er en 26 år gammel norsk-gambisk skuespiller og vokalist i blandt andet grupperne Sid Vant og Evig Poesi. Camara har læst teatervidenskab ved Oslo Universitet og har arbejdet både som skuespiller, som arrangør af workshops og i forskellige norske kunst- og musikråd. Camara er for tiden bosat i København, hvor hun skriver dramatik og arbejder som kulturpolitisk rådgiver og kunstproducent.

 

Sanna Albjørk

Sanna Albjørk, dramaturg, er uddannet i  Teatervidenskab og Performance Studies fra Københavns Universitet. Hun arbejder fortrinvis med teaterproduktioner, der involverer lokalsamfund og interesseorganisationer, og har både fungeret som dramatiker, iscenesætter, performer og koordinator på blandt andet Caféteatret, Odsherred Teater, REPUBLIQUE og nu Global Stories.

 

Bildschirmfoto 2016-06-01 um 14.19.00Amal Aden (pseudonym) er forfatter til bogen ”Se oss, en bykimringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne” og 4 andre bøger. Hun er en vigtig stemme i LGBTQ miljøet i Norge og har siden 2008 arbejdet som forfatter, skribent og foredragsholder med et særskilt fokus på ligestilling, homofile minoriteter, integrering , mestring og det flerkulturelle Norge. Hun blev født i Somalia i 1983 og kom til Norge i 1996.

 

Bildschirmfoto 2016-06-01 um 14.22.02Abdi Phenomenal (Abdi Farah) er en anerkendt amerikansk-somalisk skuespiller, spoken word-kunstner go aktivist. Han er desuden kunstnerisk leder af organisationen Ka Joog (”Hold Dig Væk”) i Minnesota, som bruger kunst som et værktøj til at styrke unge amerikansk-somaliere socialt og give dem mere indflydelse (www.kajoog.org). Abdi Phenomenal er i 2015 en del af teaterproduktionen Siyaasada Maanta (”Politik I Dag”). Produktionen involverer unge somaliere fra Minnesota og beskæftiger sig med de politiske traditioner i Somalia og de unges forhold til Somalia.

DANISH SOMALI STORYTELLING ACADEMY IS FUNDED BY:

Statens_Kunstraad_LOGO_SortPMS_JPG

Open-Society-Foundations_logo

Amb logo norsk 2CB00

LOGO